Info Gran Paradiso en omgeving

VAL D'AOSTA

Het Val d’Aosta/Vallee d’Aoste is een grote, brede vallei in het noordwesten van Italië. Het Val d’Aosta vormt het kerngebied van de Alpen: rondom liggen de beroemde en grote massieven van de Monte Rosa, Mont Blanc, Grand Combin en Gran Paradiso. In en direct rondom het dal liggen ongeveer 35 vierduizenders, waaronder de Mont Blanc, Matterhorn, Dufourspitze en Gran Paradiso. In het noorden ligt het prachtige Valpelline.

Voor onze hike hebben we gekozen voor de volgende gebieden:

 

VALSAVARENCHE

Het Valsavarenche is een smal zijdal van het Val d´Aosta in de Noord-Italiaanse Alpen en ontsluit de Gran Paradiso en de Grivola (3969 meter). Het dal is noord-zuid geörienteerd en er liggen enkele kleine dorpjes zoals Eau Rousse, Pont en Introd. Het Valsavarenche begint bij het dorpje Introd op ongeveer 600 meter hoogte, maar je rijdt pas de gemeente Valsavarenche binnen vanaf Chevrere. Vanaf Introd slingert de weg steil omhoog. Dit eindigt pas bij het gehucht Pont, op ongeveer 2000 meter hoogte. Het dal is in de winter vrij gevoelig voor lawines. Het Valsarenche is helemaal vrij van skiliften en wintersport, dankzij de ligging in het Nationaal Park Gran Paradiso. Ook zijn er nauwelijks lawine-galerijen of lawine-hekken, waardoor in het voorjaar de sporen van lawines door het dal goed te zien zijn.


Bij Introd heerst nog een droog Middellandse Zee-klimaat, boven in het dal bij Pont heerst een hooggebergte-klimaat. Door deze grote verschillen is er een grote verscheidenheid in flora en fauna en is het dal erg ruig. In het Nationaal Park Gran Paradiso leven nog honderden gemzen, steenbokken en diverse soorten beschermde vogels. Helaas is het Park de laatste jaren nogal aan verandering onderhevig, vooral door de warme zomers. De gletsjers zijn in record tempo terug getrokken, waardoor er meertjes ontstaan op plekken waar ze eerst niet bestonden, of waar eerst ijs lag.

 

VALPELLINE

Het Valpelline is een zijdal van het Valle d´Aosta, richting de Grote St. Bernard-pas. Het Valpelline wordt ook wel het vergeten dal genoemd, gelegen onder de beroemde toppen van de Grand Combin aan het begin van het dal (zijdal van Ollomont) en de Dent d´Hérens helemaal aan het einde van het dal op de grens met Zwitserland. In deze noordoosthoek van het Valpelline begint vanuit de Dent d´Hérens en de Matterhorn een smalle bergrug die naar het zuidwesten loopt. Deze bergrug vormt de afscheiding met het Valle d´Aosta aan de zuidzijde en het Valtournenche aan de oostzijde. Centraal gelegen op deze bergrug zijn de Monte Faroma (3073m) en de Becca de Luseney (3504m).
Aan het einde van het dal, aan de voet van de Dent d´Hérens ligt op een hoogte van 1994m het stuwmeer van Place Moulin (Diga di Place Moulin). Vanaf hier loopt tevens een (zeer zware) route naar Arolla in Zwitserland, waarbij diverse gletsjers getraverseerd moeten worden en grote hoogteverschillen overwonnen moeten worden.
Het Valpelline is één van die Alpendalen die nog niet ontdekt zijn door het massa-toerisme en waar de oude sfeer nog grotendeels bewaard is gebeleven. De laatste jaren wordt het gebied wel steeds populairder en is het dal vooral populair bij klimmers.

 

NATIONAAL PARK GRAN PARADISO

Het Nationaal Park Gran Paradiso (Parco Nazionale del Gran Paradiso) is het oudste nationale park van Italie en werd in 1922 opgericht.
Het ligt in de Grajische Alpen, in het noordwesten van het land, ten zuiden van Aosta en niet ver van de Mont Blanc.

De hoogste top van het gebied is de gelijknamige 4061 meter hoge Gran Paradiso. Het gebied omvat verschillende dalen die bijna allemaal in noord-zuidriching lopen. De berg is sterk vergletsjerd, de vier grote gletsjers zijn: de Ghiacciaio del Gran Paradiso, Ghiacciaio di Moncorvè, Ghiacciaio di Noaschetta en de Ghiacciaio della Tribolazione. Het gebied ligt op de grens van de Italiaanse regio's Valle d' Aosta en Piemonte. De Gran Paradiso is tevens de hoogste berg die geheel in Italie gelegen is.

Gran Paradiso was het laatste gebied waar de alpensteenbok in het wild voorkwam, totdat het dier weer in andere natuurgebieden in de Alpen werd uitgezet. Ook komen er in het gebied gemzen voor.

Onderstaand een overzichtskaartje, waarop goed te zien is waar Gran Paradiso gelegen is.