Dag 1; Top Becca di Viou (2856 m) en
overnachting Bivacco Penne Nere (2730 m)    

Verslag:

Onze eerste kennismaking met de bergen in Valpelline, was een ware veldslag! Na 2 uurtjes in de auto te hebben geslapen (want slapen konden we niet), zijn we rond zes uur in de ochtend op pad gegaan. Na een flinke beklimming door het bos, kwamen we op een wat breder kiezelpad wat wij op dat moment al behoorlijk pittig vonden (achteraf gezien, een beetje vals plat). Elk uur kwamen we hoger en hoger in het gebied en na uren wandelen kwamen we op een hoogvlakte uit op zo'n 2092 meter. Op dat punt keken we tegen een enorme bergwand aan. We zagen een waterval en een rotswand, maar geen pad!!!! Echter niets was minder waar en er kronkelde zich een paadje tussen de rotsblokken door met afgronden waar we bang van werden en met name Dave knikkende knieën van kreeg. Eenmaal op pad, wilden we natuurlijk niet meer terug en vervolgden we onze weg op dit verschrikkelijke pad naar boven. Na een dik anderhalf uur klauteren (wandelen kunnen we het niet meer noemen) kwamen we eindelijk uit bij een mooi bergmeer op 2480m. Een aangename plek om even te pauzeren. Op deze hoogte was het echter behoorlijk koud deze dag en dus bleven we niet lang stil zitten. We vervolgden onze beklimming over grote rotsblokken naar boven. En er leek geen einde aan dit pad te komen totdat we eindelijk bij de Colle di Viou uitkwamen. Onze eerste colle! Dit voelde als een overwinning met een magnifiek uitzicht over het Aostadal en de immense bergen eromheen! Een aangename hut op 2730 m maakte het plaatje en onze dag compleet!

Voorwoord:

Wanneer we in het berggebied van Valpelline aankomen, laten we de auto achter in het bergdorpje Valpelline (960 m). Van hieruit gaan we gelijk de hoogte in. In eerste instantie door bos en daarna boven de boomgrens verder tot aan het meertje van Arpisson (2480 m). Daarna klimmen we minder steil verder over de laatste hellingen tot de col di Arpisson (2698 m). Hier moeten we een enorm uitzicht hebben op de bergen rondom de Mont Emilius en Grivola en op de bergen van het Valpelline. De Bivacco Penne Nere ligt nog iets hoger op maar liefst 2730 m! Hier brengen we de eerste nacht door!

Mocht de eerste dag goed verlopen en we hebben nog wat energie over, dan kunnen we dezelfde dag nog de top van de Becca di Viou (2856 m) bereiken. Dit is in ongeveer twintig minuten over de kam te bereiken. Het uitzicht naar het zuiden en westen - Gran Paradiso, Rutor en Montblancmassief met diep beneden als miniatuur opgebouwde stad Aosta - moet hier indrukwekkend zijn.

Vertrekpunt Valpelline (960 m)
Top (2856 m)
Hoogteverschil: 1896 m omhoog (!!!)
Tijdsduur: 7/8 uur

 

 

 

 

Voor het uitzicht vanaf Becca die Viou (2856m) zie het 360 graden panorama overzicht op:

https://www.google.nl/imgres?imgurl=https://www.summitpost.org/images/original/7497.jpg&imgrefurl=https://www.summitpost.org/becca-di-viou/150866&usg=__Yds6uF2IMw3skLJIAkyOX4t63SM=&h=488&w=650&sz=56&hl=nl&start=1&sig2=_GQlyzCpTpQ3aAzUqwtkwQ&zoom=1&tbnid=fW0U29CgRwP_FM:&tbnh=103&tbnw=137&ei=mgzOT4SPBo-YOpX-9fML&prev=/search%3Fq%3Dlac%2Bd%2527arpisson%26um%3D1%26hl%3Dnl%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1